Möt Alexander Blomqvist

Två blåvita klubbar har präglat hans aktiva fotbollskarriär – IFK Simrishamn och Malmö FF. I samband med den stabila hemmasegern över Kiviks AIF i våras tog redaktionen ett snack med Alexander Blomqvist, eller Alex som han ju kallas.

Högerfotade Alex var 6 år första gången han drog på sig IFK:s vita matchtröja. I början oftast i rollen som anfallare men sedan många år tillbaka är det mittbackspositionen som gäller. Pappa Kalle Blomqvist och Jan-Åke Modig lärde honom fotbollsgrunderna. Två andra Simrishamnstränare som också kan ta åt sig av Alex fotbollsframgångar är Stefan Håkansson och Tony Persson.

Alex-3

– Men det är mest pappa som lärt upp mig, säger Alex, och sneglar mot Blomqvist senior en bit bort på Korsavads idrottplats.

Vilka fördelar, fotbollsmässigt, ser du av att ha vuxit upp i en liten ort som Simrishamn?
– De lite bättre spelarna får ofta ta större ansvar, vilket har passat mig. I större klubbar fördelas ansvaret på fler spelare eftersom kvaliteten där är jämnare.

Som 12-åring erbjöds Alex plats i Malmö FF:s organisation. Idag är han 20 och tillhör A-laget.

– Det finns nog ingen klubb som är bättre att komma till för att utvecklas som ungdomsspelare. De är väldigt professionella.

Alex MFF

Hur gick det då till när Malmö FF upptäckte Alex?
För många år sedan när IFK Simrishamn var i Höllviken och lirade pojk-cup var även MFF där med ett lag. Familjen Blomqvist övernattade på campingen och där blev Alex kompis med en av MFF-spelarna. Efter en tid frågade den nyvunna kompisen om Alex ville följa med och träna med Malmö FF. Efter ett par träningar ringde tränaren och ville att Alex skulle åka med laget till Holland och spela cup. Sedan den Hollandsresan är Alex MFF-spelare.

Alexander Blomqvist Svensk Mästare

Vilka är dina bästa egenskaper som fotbollsspelare?
– Jag lägger bra passningar och har bra spelförståelse.

Och jag själv som spelat innebandykorp mot Alex vill gärna lägga till snabbheten – oj, vad det går undan när herr Blomqvist flyger fram i Korsavadshallen!

Alex bor sedan flera år i Malmö men under helger och andra träningslediga perioder drar han gärna österut hem till Simrishamn för att umgås med familjen och polarna på hemmaplan. Även då blir det mycket fotboll. Familjen Blomqvist andas nämligen fotboll. På plan, läktaren eller framför tv-skärmen där de noggrant följer Premier League och Arsenals framgångar. Och sedan denna höst även Malmö FF:s äventyr i Champions League.

– Det är alltid kul att komma hem och följa IFK på plats. Vi har många duktiga spelare som kommer underifrån och får vi bara behålla dem i klubben ska vi nog kunna avancera uppåt i seriesystemet om några säsonger, hoppas Alex, som för närvarande är i slutfasten av en rehab-period på grund av en korsbandsskada. Efter att under flera månader tvingats hålla sig ifrån fotbollen, och enbart tränat cykel, tyngder och knäböj på träningsanläggningen Kulan i Malmö, var det såklart en väldigt glad fotbollskille som nyligen fick klartecken att börja träna fotboll igen.

– Har idag klarat de sista testerna på mitt knä och allt ser bra ut. Har längtat efter detta så länge och det ska bli så jävla skoj med fotboll igen!

Nyligen togs Alex ut i den trupp som spelade 1-1 hemma mot Helsingborg. Det gillar vi!

Text: Joachim Orrenius

Scroll to Top