Fotbollsnätverket

IFK Simrishamn är med i Mffs fotbollsnätverk tillsammans med ca 46 andra klubbar. I lördags var vi inbjudna till en heldag på Swedbank stadion. Vi samlades kl 10.00. Förmiddagen bestod av två delar, först fick vi information av Hans Zielinski om MFF i samhället och deras arbete som handlar om:

  • Fotbollsakademier
  • Fotboll mot rasism
  • Fotbollsnätverket
  • Fotboll i skolan
  • Himmelsblå hand

Han berättade också om hur nätverket fungerade och vad vi i klubbarna kunde förvänta oss. Därefter gick vi till kombihallen och fick vara med när Roland Andersson som varit assisterande förbundskapten för svenska herrlandslaget, tränade MFFs 15 års lag. Det var spännande och mycket lärorikt, många bra konkreta tips.

På eftermiddagen lyssnade vi först på Andreas Georgson som jobbar med scouting och som fotbollskordinator, han berättade om utbildningsplanen för Mffs ungdom-Den himmelsblå vägen (P5-P15). Hur man redan i P9 startar en kraftig gallring, de bedöms inte utifrån sin ålder utan efter hur långt de kommit i sin utveckling fotbollsmässigt, mentalt och fysiskt samt vilken talang de besitter. De var väldigt tydliga med att detta sättet att bedriva fotboll endast fungerar i en elitklubb.

Sportchefen Per Ågren berättade om bron mellan ungdomsverksamheten och seniorfotbollen-Seniorförberedande verksamhet(U17-U21). Det handlar om att lära spelarna yrket, de ska ges träning och matchning mot mot andra spelare som varit verksamma i en elitverksamhet på seniornivå. Det finns också möjlighet till låneavtal med samarbetsföreningar och matchning i U21 laget.

Dagen avslutades med allsvensk match Mff-Gefle IF. Trots totalt spelövertag, så var det spänning in i det sista. Många klara målchanser brändes, men matchen slutade 1-0. Nöjda körde vi tillbaka till Simrishamn.

 Ingela Andersson och Johan Hörberger