“Viktigast är att vi har rätt attityd och offrar oss för laget”

IFK Simrishamn spelar i år i division 4 östra. Vi tog ett snack med nye A-lagstränaren Markus Nilsson om försäsongen och den stundande seriestarten.

A-truppen pustar ut i klubbhuset efter en tempofylld kvällsträning på det upplysta konstgräset i Simrishamn. Pizzabullar och dricka står framdukade. När alla satt sig och det blivit tyst i lokalen vinklar Markus upp taktiktavlan och startar teoripasset.
Image 2016-02-17 at 14.01-1
Mitt bland prat om spelsystem, zonförsvar och omställningspel återkommer han till kärnan i budskapet – attityden och att offra sig för laget. Inte mindre än sex juniorer tillhör numera A-laget och årets uppsättning IFK-spelare har en låg medelålder.

Vad tycker du om årets trupp?

– Det är en ung och relativt jämn trupp med flera egna produkter där stommen finns kvar från förra året. En bra mix. Det är viktigt att de nya passar in i gruppen och har rätt attityd. Truppen på 23 spelare är spikad men om det dyker upp något förslag som kan lyfta truppen är vi så klart öppna för att komplettera med en eller ett par spelare.

Markus vill att IFK Simrishamn ska spela en aggressiv pressfotboll som helst leder till att bollen erövras på mittplan. Spelidén ska vara enkel och tydlig med få spelvarianter som sitter i ryggmärgen hos samtliga spelare.

Största skillnaden mellan division 4 och 5?

– Tempot är snabbare i fyran och våra misstag kommer att straffas mycket snabbare och hårdare i fyran jämfört med förra året.

Årets målsättning?

– Vi ska sätta ett gemensamt zonförsvars-spel och komma rättvända med fart in i bestämda ytor och därmed skapa så många anfall som möjligt. Då kommer chanserna och målen trillar in. Jag vill också att det ska synas att vi har ett gemensamt tänk med det vi gör på plan. Vi har ett lovande gäng på gång och vi tänker inte visa överdrivet stor respekt för motståndarna. Jag vill att vi ska etablera oss på den här nivån.

Laget tränar tre pass per vecka varav ett renodlat fyspass. Två bollpass per vecka kan tyckas lite men Markus är övertygad om att det är lättare behålla energin och glädjen om killarna har utrymme i kalendern också för det övriga livet – studier, arbete, familj, vänner och fritid.

– Men jag förväntar mig desto högre närvaro och kvalitet på träningarna, betonar Markus och spänner ögonen i mig.

 Förra året var Markus Svensson A-lagstränare och du tränade juniorerna. I år är det ombytta roller, hur känns det?

– Det känns bra, vi känner varandra sedan innan och stöttar varandra. Markus är också mitt bollplank och ansvarig om jag är frånvarande.

140116_0033
Markus Svensson, juniortränare och assisterande A-lagstränare.

Förra säsongen pratade Markus Svensson om hur viktigt det är att acceptera varandras roller och att det inte läggs någon prestige i rollfördelningen. Han menade att det var en av förklaringarna till att fjolårets trupp fungerade så bra.

Är det något du vill ta med dig in i årets grupp?

– Det här är en ny grupp där helt nya roller håller på att sätta sig. Vi får se, men visst är det viktigt att prestigen läggs åt sidan. Kollektivet kommer i första hand.

Markus har spelat allsvensk fotboll med Kalmar FF och har bl a haft Nanne Bergstrand, Kjell Nyberg och Jens Nilsson som tränare under sin aktiva karriär.

Vad gör dig till en bra tränare, vilka egenskaper har du?

– Jag hoppas att jag är tydlig och har förmåga att lära ut mina erfarenheter. När jag var assisterande tränare för Kalmar FF:s tipselitlag lärde jag mig mycket. Grunderna och den rätta attityden vill jag föra vidare till våra killar. Jag har varit där i toppen av svensk elitfotboll och vet vad som krävs, berättar tvåbarnspappan som också arbetar som lärare på Nils Holgerssonskolan i Simrishamn.

Har du några förebilder bland idrottare?

– Min egen spelstil är lite som Stefan Schwarz. Inom fotbollen måste jag även nämna Diego (Maradona) och Messi. Sen gillar jag inställningen som Tomas Brolin hade. Han kunde vara på plats en timme innan träningen och köra extra. Han hade extremt stor vilja att hela tiden förbättra sig. Jag ser upp till de idrottsmän som har det där Gunde Svan-tänket – träningsvilliga och seriösa idrottare som inte lämnar något åt slumpen. När man tar hand om sin talang. Då kan det bära långt.

Blir du inte sugen att kliva in på plan istället för att stå vid sidlinjen och coacha?

– Jo, vissa gånger blir jag väldigt sugen. Det är mycket lättare att visa attityd och hur jag vill att vi ska spela om jag själv kan visa det på planen via mitt spel. Jag är bra på att sprida aggressiv och positiv attityd i mitt fotbollsagerande.

_DSC0142
Vi blickar framåt några år. 2019 fyller IFK Simrishamn 100 år, vad ser du i spåkulan?

– Att vi har etablerat oss i trean. Det optimala vore om vi årligen kunde fylla på A-laget underifrån med någon eller några riktigt lovande och välutbildade juniorspelare. Och att vi skruvar upp satsningen i 16-årsåldern för de som vill och har förutsättningar.

Nu på lördag den 20 februari är det dags för säsongens första träningsmatch. Hemma på konstgräset i Simrishamn tar IFK emot Österlen FF kl 14.00. Lördagen därpå den 27 februari är det seriekollegan Lunnarps BK:s tur att mäta krafterna mot Simrishamns blåvita krigare. Ytterligare tre träningsmatcher är inplanerade innan allvaret drar igång måndagen den 4 april med match i YA-cupen mot Spjutstorps IF och seriepremiären i division 4 östra söndagen den 10 april då Åhus Horna BK kommer på besök till Korsavad.

Kämpa på IFK!

Text: Joachim Orrenius

 

Scroll to Top