Grym räddning av Max Kjellson!

Obesegrade i 2,5 år!

Grym räddning av Max Kjellson!

Det är få spelare och ledare förunnat att under en hel säsong vara obesegrade i seriesammanhang. Ännu färre får uppleva det under två och ett halvt år! När vinnarskallarna i IFK Simrishamns P 13-lag till slut, en gråmulen lördag i Sjöbo, fick känna av en förlust i serien tog vi ett snack med Claes Javerud som, tillsammans med Anders Persson, tränar och leder det så framgångsrika gänget från Simrishamn.

Anders och Claes, med blick för spelet.

2,5 år är en väldigt lång tid, vilket är framgångsreceptet?
– Vi jobbar mycket med att killarna ska trivas som grupp även utanför fotbollen. Vi har t ex spelat bowling och badat tillsammans. Och varit iväg på några cuper med övernattning. De ska trivas och ha kul ihop, understryker Claes.

Laget har två år i rad spelat till sig en mycket meriterande tredjeplats i Eskilscupen, en av Sveriges största ungdomscuper. Under flera år har IFK-laget totalt dominerat fotbollen för trettonåringar i den sydöstra serien.
Hur motiverar ni spelarna?
– I cuper är det inga problem med motivationen. Men i serien har det inte alltid varit lätt. Vissa matcher har vi på förhand vetat att vi skulle vinna, frågan har varit med hur mycket. I dessa matcher har vi istället försökt hitta andra utmaningar, som att få till ett bra positionsspel, sätta våra målchanser och spela med få tillslag på bollen.

Förr eller senare skulle ju förlusten komma. Idag kom den mot Sjöbo IF på bortaplan, hur känns det?
– Lite blandat. Även om vi har pratat om det har det blivit ett litet ok att bära så det var bra att få lägga av sig oket nu. Samtidigt känns det lite surt att förlora seriefinalen och tappa seriesegern. Men vi möter ett lag som var bättre än oss idag. Framför allt som kollektiv. Idag blev vi genomskinliga och visade vad vi är sårbara på och kan förbättra.

Match-P13-Foto-Joachim-Orrenius
Match P13. Foto Joachim Orrenius

Sjöbo IF i blått vann seriefinalen med 6-2.

Fotboll handlar bland annat om att lära sig hantera både vinster och förluster. Det senare har laget inte fått träna speciellt mycket på under de senaste åren. Trots det visade man idag vilken stabil grupp man är även när det tar emot. Inget tjafs med domare eller motståndare. Och inget gnällande på varandra.

Claes Javerud (foto Peter Carlsson)
Anders Persson (foto Peter Carlsson)

– Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Nu vilar vi en vecka, sedan tar vi nya tag. Under vintern ligger vi lite lågt med utomhusspel. Istället blir det några inomhuscuper, efter önskemål från killarna. Det uppmuntrar den snabba och tekniska fotbollen, avslutar Claes, som tillsammans med Anders ser fram emot nästa segersvit.

Text och foto: Joachim Orrenius

Scroll to Top