Johannes Hopf åter i Allsvenskan med Hammarby

Bäst i Sverige på simning som tolvåring och Sverigefemma i badminton. Att det blev fotboll var inte alls självklart för den reslige idrottstalangen från Österlen. Förra söndagen höll Johannes Hopf nollan för trettonde! gången den gångna säsongen i Superettan då hans Hammarby avancerade till Allsvenskan. Men vi tar det från början.

Första matchstället Johannes drog på sig var Brösarps IF:s grönvita innan det var dags för IFK Simrishamns blåvita dito, och ända upp i de tidiga tonåren var det backpositionen som gällde för honom.
Vad var det som gjorde att du tog klivet från back till målvakt?
– Våra målvakter i IFK Simrishamn flyttade, en till Malmö och en till anfallet, så det blev en öppen position längst bak. Kommer inte ihåg varför jag provade men det passade ju rätt bra.

I IFK Simrishamn utvecklades Hopfs målvaktsspel så mycket att dåvarande division 3-laget Ystads IF fick upp ögonen för honom. Det blev ett 30-tal matcher för Ystadlaget men fortfarande fanns inte fotbollen i fokus när det gällde Johannes yrkesval. Målet var att bli sjukgymnast.

2008 upptäckte Hammarbys talangscouter den lugne och trygge burväktaren och bjöd in honom till ett talangläger. Stockholmsklubben imponerades, kontrakt skrevs och sjukgymnaststudierna avbröts. 2009 debuterade Johannes i Bajens A-lag. Året därpå konkurrerade han ut självaste Rami Shaaban och har sedan dess varit Hammarbys förstemålvakt.

Johannes höll nollan mot Zlatan Foto Peter Jonsson
Johannes höll nollan mot Zlatan Foto Peter Jonsson

I en uppvisningsmatch mot Paris Saint Germain på Nya Söderstadion förra sommaren vann visserligen PSG över Hammarby men den välkände profilen i bakgrunden lyckades inte överlista herr Hopf.

Du har varit med på hela resan, från allsvenskt spel, degradering och fem tunga år i Superettan, fram till årets succéfyllda avancemang tillbaka till Allsvenskan och svensk fotbolls finrum. Det måste ha känts speciellt för dig när ni tog steget upp förra söndagen, hur firade du?
– Det kändes helt fantastiskt, de nya gubbarna i laget var nog gladare. Jag som har varit med om alla dessa år har fortfarande inte riktigt förstått att vi har gått upp. Klubben har varit i fritt fall så att man äntligen siktade in sig på lugn och långsiktighet gör mig så glad. En trygg tränare och en bra, rutinerad trupp räckte långt. Själva firandet blev inte tokhårt för mig, jag är inte största festprissen direkt. Men vi firade bl a på klassisk Bajenmark – på Kvarnen och på Medborgarplatsen. Helt galet!

Foto Peter Jonsson
Foto Peter Jonsson

Två år, 2010 och 2012, har Johannes framröstats till Årets Bajenspelare av Hammarbys supportrar som här på bilden firar avancemanget till nästa års allsvenska. Den gångna säsongen hade laget ett hemmasnitt på Nya Söderstadion i Superettan på över 20000 åskådare vilket var högst i hela Norden.
Hur påverkas du av att spela inför en sådan stor och passionerad fotbollspublik som nästan kräver framgång?
– Det är stora krav som kommer med det stora intresset. Därför är det viktigt att ha spelare som fixar att spela under press. Jag har inga problem med det alls. Jag motiveras inifrån och är så fokuserad på det jag gör att jag knappt märker publiken. Lite trist när det är sådan fantastisk stämning, men det är det bästa för mig.

Vi har många duktiga målvakter i IFK Simrishamn, både på junior- och seniornivå. Ge dem tre enkla och konkreta tips att tänka på nästa gång de ställer sig mellan stolparna?
– Fötterna är av största vikt, både när det kommer till positionsspelet och spelet med fötterna. Du blir mer och mer libero som målvakt så du måste vara säker på dina touch och ha en okej distributionsprocent. Positionsspelet är målvaktens viktigaste vapen för att snabbt läsa av och förhindra lägen. Så mycket träning på att hitta rätt vinklar i målet. Sen är huvudet största skillnaden på hög nivå, det gäller att du kan hålla dig lugn i stressade lägen, annars blir det pannkaka. Och att kunna komma tillbaka snabbt efter att ha släppt in mål, även om bollen rullar in långsamt mellan benen. Aldrig låta enskilda händelser påverka gameplan eller självförtroende.

Grym räddning av Max Kjellson!
Grym räddning av Max Kjellson!

Förutom Johannes spelar även Malmö FF:s Simrishamnsfostrade backtalang Alexander Blomqvist (läs här när vi träffade Alex »») allsvensk fotboll nästa säsong. Två Simrishamnspågar i Allsvenskan, det gillar vi!

Vad säger du om att möta Alex nästa år?
– Först och främst är jag väldigt glad att Alex är tillbaka från sina skador, det krävs ett starkt psyke för att komma tillbaka från korsbandsskador. Jag hoppas och tror att han kommer slå igenom stort nästa år!

Du lirar i färgglada matchtröjor, t ex gula, röda och rosa. Väljer du tröjor själv och i så fall hur går tankarna när du väljer?
– Nej, det är materialaren som väljer dem. Sen får jag ranka dem inbördes. Nästa år blir det Puma och de har lite färre alternativ så får vi se vilka färger det blir.

Johannes Hopf räddar Foto Peter Jonsson
Johannes Hopf räddar Foto Peter Jonsson

Vilken är din bästa egenskap som fotbollsspelare?
– Lugnet och tryggheten. Jag som gammal back föredrar en trygg målis som tar det han ska ta. Jag är inte mycket för de som flyger runt och gör några superräddningar och sen chansar bort sig på enkla grejer. De vinner kanske priser för årets räddning men jag är övertygad om att en mindre sexig stil ger fler poäng i längden.

I Stockholm bor Johannes i Hammarby sjöstad precis utanför Södermalm med närhet till både skog och vatten. Men han saknar Skåne ibland och ser nu fram emot att komma ner till Österlen under den kommande ledigheten. Träffar med familj och vänner står såklart på agendan. Vad mer ska du göra?
–  Jag ska träna lite med klubbar på Österlen som håller igång för att hålla uppe fysiska statusen. Sen får vi se om det blir någon solresa också.

Oavsett resa till solen eller inte önskar vi i IFK Simrishamn Johannes en fortsatt solig fotbollskarriär.

Text: Joachim Orrenius
Bild: Peter Jonsson

Scroll to Top